Një pjesë e madhe e njohurive për Coca-Cola është besimi se një herë e një kohë, formula origjinale përmbante kokainë të mjaftueshme për t’i bërë pijet e saj të parezistueshme. Por a ka ndonjë të vërtetë të vërtetë për këtë?

Epo, për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje duhet të dish diçka rreth shpikësit të Coca-Cola, John Pemberton. Pemberton u bë i varur nga morfina gjatë Luftës Civile, dhe ai e shpiku Coca-Cola së pari si një “verë tonike” që ende mund të largonte dhimbjet por nuk përmban asnjë morfinë. Me kalimin e kohës, formula e Pemberton humbi verën dhe fitoi më shumë sheqer, dhe kur produkti arriti majet rreth vitit 1891, përbërësit kryesorë “mjekësorë” të tij ishin kola arra dhe ekstrakti i gjetheve të kokainës (ku vjen emri).

Ekstrakti i gjetheve të kokainës që u përdor në Coca-Cola, me të vërtetë përmbanin disa nga të njëjtat karakteristika të kokainës. Mjerisht, askush nuk e di saktësisht se sa ekstrakt fletë koka ishte në formulën që konsumatorët u dashuruan së pari, por sipas Snopes-it, deri në 1904 një lugë e shurupit përmbante një 1/400 gram të kokainës në thelb të padukshme dhe një ekstrakt i kokainës ishte i hequr plotësisht nga pirja deri në vitin 1929.

Për t’iu përgjigjur pyetjes, po, në mishërimin e tij origjinal Coca-Cola me të vërtetë kishte disa kokainë. Pavarësisht nëse ishte e mjaftueshme që në të vërtetë të kishte shumë ndikim tek pija e saj, megjithatë, mbetet e panjohur, dhe nga fundi i shekullit të njëzetë, gjithçka ishte zhdukur.