Telefonat celularë nuk shkaktojnë tumore të trurit. Për të justifikuar pajisjet gjithnjë e më të përhapura dhe të fuqishme, një analizë e re e 16.800 rasteve të kancerit të trurit në Australi është regjistruar që nga fillimi i viteve 1980. Studimi, i udhëhequr nga Agjencia Australiane për Sigurinë e Rrezatimit dhe Bërthamor (Arpansa) dhe botuar në revistën BMJ Open, përjashton çdo lidhje midis përhapjes së shpejtë të telefonisë mobile dhe incidencës së tumoreve të trurit. “Normat e tumoreve të trurit kanë mbetur mjaft të qëndrueshme gjatë dekadave dhe nuk ka rritje të llojeve të veçanta të tumoreve të trurit’, shkruan studiuesi, eksperti i radiologjisë Ken Karipidis i Arpansa. Studimi, i financuar nga Këshilli Kombëtar i Shëndetit dhe Këshillit Mjekësor të Qeverisë, konfirmon se incidenca e kancerit të trurit, pas rregullimeve për moshën e pacientëve, ka mbetur stabël midis 1982 dhe 2013. Në analizimin e 16,800 pacientëve australianë në moshën 20 dhe 59 vjeç, hulumtuesit morën parasysh llojin dhe vendndodhjen e tumorit.

Një rritje është parë në rastet e glioblastomës, nëntipi më i zakonshëm, midis 1993 dhe 2002, por kjo besohet të jetë për shkak të përmirësimeve diagnostike falë teknologjisë MRI. “Nuk kishte rritje në asnjë lloj kanceri, përfshirë gliomën dhe glioblastomën, gjatë periudhës së përdorimit të telefonave celularë nga viti 2003 deri në vitin 2013”, shkruan Karipidis. “Nuk ka pasur rritje të gliomave të lobit të përkohshëm, i cili është pozicioni më i ekspozuar, gjatë periudhës së përdorimit të konsiderueshëm të telefonave celularë”, thekson ai. Telefonat celularë po bëhen më të fuqishëm dhe rrjetet kanë evoluar gjatë pesë viteve të fundit, por sipas studiuesit, rezultatet e studimit mbeten shumë të rëndësishme, sepse sasia e rrezatimit të emetuar nga telefonat celularë mbetet përafërsisht e njëjtë.

Ekspozimi më i fortë ishte disa vjet më parë me telefona analogë, sepse nuk kishte shumë antena të telefonisë mobile. “Rrjetet e gjeneratës së pestë (5G) që po përhapen në shumë vende, duke premtuar shpejtësi më të larta, nuk duhet të shkaktojnë shqetësim”, thekson dijetari.