Që në fillim të jetës së saj, Mira Markoviq Millosheviq është udhëhequr nga fati tragjik i nënës së saj, i cili ka qenë një shkaktar i dhimbshëm për shumë nga gjendjet e saj, depresioni dhe prirjet për rolin e saj. Ajo vdiq dje në moshën 76 vjeçare në Rusi. Ajo konsiderohej krah i djathtë i Sllobodan Millosheviqit, udhëheqësit më famëkeq të pasluftës së dytë botërore, nga politikat e të cilit më së keqi e pësuan shqiptarët, boshnjakët e kroatët.

Nëna e Mirinës, Vera Miletiç, një partizane 24 vjeçare, studente e frëngjishtes dhe letërsisë, më 10 korrik 1942, lindi një vajzë që më vonë u emërua pas pseudonimit të saj, Mira.

Ajo lindi në pyll dhe menjëherë i dha Mirjan fshatarëve që t'a ruanin sepse partizanët ishin nën rrethim, duke luftuar kundër gjermanëve dhe italianëve, dhe nazistët serbë dhe kroatë. Kur Mirjana ishte tetë muajshe, Gestapo arrestoi nënën e saj, e cila u vra më vonë në rrethana që mbetën misterioze deri më sot.

Paqeruajtësit u plagosën gjatë gjithë luftës, dhe madje edhe në vitet e para, ata u thirrën me emrin “Baca”.

Sidoqoftë, sipas traditës komuniste, Miletiçi u anashkalua si tradhtare, sepse u tha se gjatë marrjes në pyetje dhe torturës ajo dha emrat e shokëve të saj.

Sidoqoftë, Mirjana beson se nëna e saj ishte një idealiste heroike që luftoi për besimet e saj deri në fund. Vdekja tragjike e Vera Miletiq dhe paqartësia rreth saj duket se e kanë bindur Mirjana vetëm në dashurinë e saj për komunizmin.

“Përvojat personale negative nuk janë një arsye e mjaftueshme për të minuar të gjithë ideologjinë,” tha ajo në një intervistë të botuar më vonë në librin e saj, “Përgjigje”.

Ajo i dha vetes emrin e luftës të nënës së saj, Mira, dhe pasi pa imazhin e një nëne me një trëndafil në flokët e saj, ajo filloi ta mbante atë derisa lulja të bëhej objekt talljeje në Serbi në vitet nëntëdhjetë.