Mjekët e fertilitetit në Greqi dhe Spanjë thonë se kanë “prodhuar” një fëmijë nga tre persona për të kapërcyer pamundësinë për lindje të një gruaje.

Djali i fëmijës lindi 2.9 kg (6lbs) të martën. Thuhet se nëna dhe fëmija janë në shëndet të mirë.

Mjekët thonë se ata janë duke "bërë histori mjekësore", të cilat mund të ndihmojnë çifte jopjellor rreth botës.

Por disa ekspertë në Britani thonë se procedura ngre pyetje etike dhe nuk duhet të ketë ndodhur.

Forma eksperimentale e IVF përdor një vezë nga nëna, sperma nga babai dhe një vezë tjetër nga një grua donatore.

Ajo u zhvillua për të ndihmuar familjet e prekura nga sëmundjet vdekjeprurëse mitokondriale, të cilat u kaluan nga nëna tek foshnja.

Por disa mjekë të fertilitetit besojnë se teknologjia mund të rrisë shanset e IVF-së gjithashtu.

Kjo është e gjitha rreth mitokondrisë - ato janë ndarjet e vogla brenda pothuajse çdo qelizë të trupit që konvertojnë ushqimin në energji të përdorshme.

Ata janë të dëmtuar në sëmundjet mitokondriume duke kombinuar ADN-në e nënës me një mitokondri të donatorit dhe kjo mund të parandalojë sëmundjet.

Por ka edhe spekulime që mitokondria mund të ketë një rol në një shtatzëni të suksesshme gjithashtu. Kjo kërkesë nuk është testuar.

Pacientja ishte një grua 32 vjeçare në Greqi e cila kishte kaluar katër cikle të pasuksesshme të IVF.

Ajo është tani një nënë, por djali i saj ka një sasi të vogël në përbërjen e tij gjenetike nga gruaja e donatorëve, pasi mitokondria ka ADN-në e tyre, BBC.