Aksi i tokës është pak i pjerrët ndërsa rrotullohet rreth diellit. Kjo do të thotë që rrezet e diellit nuk e godasin planetin tonë në mënyrë të barabartë: Nëse rrezet goditen drejtpërdrejt në hemisferën veriore, ky fakt parashikon dimër për hemisferën jugore dhe anasjelltas.

Por çfarë ndodh nëse stinët – dhe veçanërisht, dimri – zgjasin për vite me radhë në planetin tonë si në “Game of Thrones”?

Kjo varet nga ajo se si do ndodhte, tha Christopher Walcek, një bashkëpunëtor i lartë hulumtues në Qendrën Kërkimore të Shkencave Atmosferike të Universitetit të Alabany. Me fjalë të tjera, për t’iu përgjigjur pyetjes, do të duhet të dini se çfarë e shkakton dimrin të zgjasë me vite.

Kjo mund të ndodhë (edhe pse nuk do të ndodhte) nëse planeti ynë bije në një orbitë më larg nga dielli ose ndalet në orbitë tërësisht në mes të Shkurtit.

Në atë rast, në hemisferën veriore, ditët do të ishin të shkurtra, netët do të zgjasnin – dhe do të kishim një frekuencë të lartë të stuhive të dëborës, tha Walcek për Live Science.

Pas vetëm disa viteve, moti dimëror i vazhdueshëm do të shkaktonte ndryshime të mëdha në ekosistem tha ai.

Pemët dhe bimët që zakonisht dalin në pranverë nuk do ta bënin këtë; kjo do të kishte pasoja për pjesën tjetër të zinxhirit ushqimor. “Arinjtë dhe ketrat nuk do të ishin në gjendje të hanin dhe do të vdisnin, ushqimi do të hiqet në mënyrë të ngjashme,” tha Walcek.

Teksa kafshët përshtateshin me rrezet e diellit dhe disponueshmërinë e energjisë, “popullatat e [çdo specieje] do të reduktohen në një nivel shumë më të ulët”, tha ai.

Për shembull, shumë kafshë kalojnë muajt e dimrit duke ruajtur energjinë e tyre me mjete të ndryshme, pasi ushqimi bëhet i pakët.