Garat përmes video lojërave, e njohur edhe si “esports”, tani është një sport i shkollave të mesme në tetë shtete.

Filloi me Connecticut, Gjeorgji, Kentaki, Masaçusets dhe Rhode Island në vjeshtën e vitit 2018. Disa muaj më vonë, Federata Kombëtare e Shoqatave të Shkollave të Larta Shtetërore tha se shkollat e Alabama, Mississippi dhe Texas Charter kanë hyrë në këtë sistem.

Tregu i eksporteve globale pritet të gjenerojë më shumë se 1 miliard dollarë në vitin 2019, sipas firmës kërkimore Newzoo. Ai gjithashtu vlerëson se audienca e ekspozitave do të arrijë 454 milion këtë vit.

Dy skuadra me studentë me gjashtë lojtarë u përballën në një video lojë të quajtur "Smite", një nga tre lojërat e eksportuara të shkollave të mesme, në të cilat ata luftojnë njëri-tjetrin përmes figurave mitologjike.

Sipas Brian Prokes, drejtori ekzekutiv i qendrës, qëllimi i objektit është të nivelizojë fushën e lojës dhe t'i japë cilindo një mundësi për të konkurruar.

"Nëse ka shkolla që nuk kanë objekte për të organizuar një turne, ne jemi këtu për ta," tha ai.

Sezoni i rregullt i eksporteve shkon deri në fund të prillit, me playoffs dhe finalet duke filluar në maj.