Superkompjuteri më i madh neuromorfik në botë i projektuar dhe ndërtuar për të punuar në të njëjtën mënyrë si truri i njeriut ka qenë i pajisur me thelbin e saj të procesorit njëmilionthë dhe është duke u aktivizuar për herë të parë.

Për të arritur këtë pikë, ai ka marrë 15 milionë dollarë  në fonde, 20 vjet në konceptim dhe mbi 10 vjet në ndërtim, me fillimin fillestar duke filluar nga viti 2006. Projekti u financua fillimisht nga EPSRC dhe tani mbështetet nga Njësia Evropiane Projekti i trurit. Ajo është duke u aktivizuar për herë të parë të premten, më 2 nëntor.

Makina SpiNNaker, e cila është projektuar dhe ndërtuar në Shkollën e Shkencave Kompjuterike të Universitetit të Mançesterit, mund të modelojë më shumë neuronë biologjikë në kohë reale se çdo makinë tjetër në planet.

Shkenctarët e neurologjisë ka thënë se “tani mund të përdoret një SpiNNaker për të ndihmuar në zhbllokimin e disa prej sekreteve se si funksionon truri i njeriut duke përdorur simulime të njëpasnjëshme në shkallë të gjerë.Ai gjithashtu punon si imitues nervor në kohë reale që lejon robotikët të projektojnë rrjete neurale në shkallë të gjerë në celular robotë kështu që ata mund të ecin, flasin dhe lëvizin me fleksibilitet dhe fuqi të ulët”.