Alex Riley është një shkrimtar shkencor me seli në Bristol. Aktualisht po punon në një libër shkencor të njohur në mënyrën se si e trajtojmë depresionin në të gjithë globin.

Më poshtë është një përshkrim i tij për një person depresiv dhe ndërlidhjen e kësaj gjendje me përdorimin e mediave sociale. 

Nëntori i kaluar, ndërkohë që dimri vazhdonte të sillte më shumë ngrohtësi dhe dritë nga jashtë, unë u ndjeva i kapur nga një errësirë ​​e brendshme. Unë isha duke luftuar me një periudhë veçanërisht të rëndë të depresionit, për më shumë se një vit.

Më duhej ndihmë. Mendimet vetëvrasëse në kokën time mund të kthehen në veprime vetëvrasëse.

Një nga psikiatrit që kisha parë më parë gjatë atij muaji, sugjeroi që në momente të tilla të kontaktoja shërbimin telefonik. Jo vetëm për përfitimin tim, por për të mos e mbingarkuar partneren time me biseda të vështira për të. Nuk është e lehtë të shohësh një person që e doni të përkulur në pozicionin e fetusit, pa ndonjë ndjenjë ose shpresë, duke dëshiruar që ajo të mos ekzistojë më. Më keq akoma: shpesh është e pamundur të bëjmë diçka që mund të ndihmojë. Ndjehesh me shpresa të humbura.

Dhe kështu, i rrënuar në divan, kam telefonuar 116 113, dhe askush nuk më përgjigjej.

Askush nuk u kujdes për mua, mendoja. Kam telefonuar një linjë tjetër telefonike të quajtur 'Shërbimi i Krizave' nga Shëndeti Mendor i Bristol.

Social media can be a different experience when depressed (Credit: Getty Images)                                                       Mediat sociale kanë ndikim të ndryshëm tek individët

Një grua u përgjigj. "Përshëndetje. Si e ke emrin?"

"Alex".

"Hi Alex, si jeni?"

"Më vjen keq," thashë, dhe pastaj fillova të qaj. Unë nuk mund të ndalem. Ajo tha se ishte në rregull dhe se duhet të merrja veten ngadalë.

Mendova ndryshe. Koha është pikërisht ajo që dikush tjetër nuk mund të ketë. Me një Shërbim Kombëtar Shëndetësor tashmë të “shtrirë” dhe pa fonde, po humbisja kohën duke menduar për ata njerëz të tjerë të cilët, në imagjinatën time, patjetër që kishin nevojë më të madhe se unë. Ndihesha i pavlefshëm.

Isha mbyllur. Vetëm dhe i frustruar (kryesisht me veten time), unë u drejtova në Twitter. Nëse nuk mund të flisja, mund të shkruaja. Kam postuar atë që kishte ndodhur, dhe shtova se isha në listën e pritjes për tetë muaj për terapi kognitive të sjelljes (CBT). "Nuk ka asgjë," shkrova.

Përvoja e të gjithëve në mediat sociale është ndryshe. Është e njëjtë me depresionin - një sëmundje e emocioneve dhe mendimeve, të mjedisit social dhe të gjeneve. Është unike për secilin person tek i cili ndikon.

Është shumë e çuditshme, se si mediat sociale dhe depresioni ndërveprojnë në mes vete.

Disa studime që nga viti 2010, për shembull, kanë dhënë dëshmi se përdorimi më i shpeshtë i mediave sociale - në veçanti Facebook - mund të shoqërohet me depresion, ose të paktën simptoma të ngjashme me depresionin.

Në vitin 2016, një studim i 1,787 njerëzve të moshave 19 dhe 32 vjeç në Shtetet e Bashkuara gjeti një marrëdhënie mes asaj se sa njerëz kaluan në faqet e mediave sociale çdo ditë dhe numrin e simptomave depresive që përjetojnë. Sa më shumë përdorim, aq më i pashpresë, i pavlefshëm dhe i pafuqishëm ndjehesh.

Learning how to manage time on social media may be wise (Credit: Getty Images)                                                              Menaxhimi i kohës në media sociale

Por, siç vuri në dukje Liu yi Lin dhe kolegët e saj nga Universiteti i Pitsburgut, kjo nuk dëshmon se vetë mediat sociale duhet të fajësohen. Mund të jetë thjesht se njerëzit me depresion shpenzojnë më shumë kohë në mediat sociale. "Individët e depresionuar me vetëvlerësim të ulët mund të bashkëveprojnë me mediat sociale për të arritur një vlerësim të vetes", shkruan ai. Për më tepër, mediat sociale mund t'i tërheqin më shumë individët me depresion, sesa ndërveprimi ballë-për-ballë sepse është më e lehtë për t'u qasur dhe kontrolluar.

Ka edhe dëshmi se mediat sociale në të vërtetë mund të jenë të dobishme për mirëqenien mendore - ndoshta për shkak se mund të lidhin njerëz që përndryshe do të ndiheshin të izoluar.

Për mua, media sociale nuk është e mirë apo e keqe. Nëse ndjehem i shëndetshëm - nëse antidepresantët e mi, terapia dhe zgjedhjet e jetesës po funksionojnë, atëherë është kryesisht një mundësi e mirë për të qëndruar në hap me lajmet e fundit, për të kontaktuar miqtë dhe për të siguruar që armët bërthamore nuk janë lëshuar.

Nëse unë jam në depresion, kjo marrëdhënie dëmtohet.

P.sh Instagram: Pa marrë parasysh se çfarë tregojnë në realitet, unë e di se ato imazhe në mendjen time do t’i përjetojë si negative. Një rrugë me gjallëri, e mbushur me ngjyrë dhe jetë, më kujton se nuk mund të largohem nga banesa. Një fotografi e miqve, se si unë nuk mund të jem me ta.

Në këtë gjendje, kam mësuar të shmangë mediat sociale dhe të përqendrohem në pjesët e jetës që unë mund të kontrolloj: të ngrënit, të fle dhe të përpiqem të ecë jashtë.

Vitin e kaluar, si një përpjekje për të shtuar një nivel kontrolli në përdorimin e mediave të mia sociale, i fshiva të gjitha aplikacionet nga telefoni im. Llogaritë e mia janë ende aktive; është paksa e vështirë për t'u larguar komplet nga to.

Man on phone (Credit: Getty Images)

Për mua, të mësuarit se si të menaxhoj kohën time në mediat sociale është si gjetja e antidepresionit të duhur. Disa qasje nuk funksionojnë aspak. Disa mund t'i bëjnë gjërat shumë më keq. Por dikush mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Dhe nëse ka ndihmë, duhet të gjendet doza e duhur - sa, sa shpesh, dhe sa herë në ditë duhet t'i marrë ato.

Kthehu në nëntor, pas përdorimit të Twitter, mora një mesazh në dosjen e mesazheve të mia të drejtpërdrejta. E hapa menjëherë. Ishte nga një mik që kisha takuar në universitet, dikush që nuk kisha parë apo folur për shumë vite. Ai tha se i vinte keq për atë që kishte ndodhur. Ai më tha se ai ishte i lirë në çdo kohë nëse më duhej të flisja.

Unë nuk mund të përgjigja - sepse qaja (përsëri).

Ishte një tregues se dikush u kujdes për mua, madje vetëm pak. (Depresioni ka një mënyrë për të mashtruar mendjen në të menduarit se e kundërta është e vërtetë, edhe kur ju jeni të rrethuar nga të dashurit.) Ky mesazh ndihmoi ta thyente këtë mendim. Vetëm për një sekondë.

Me këtë pamje para meje, orët e ardhshme u bënë më të lehta. Pas disa ditësh, oreksi im u kthye. Gjumi normalizohet. Fillova të interesohem për gjërat përreth meje.

Një javë më vonë, kur isha i shëndetshëm, u ktheva në Tëitter dhe falënderoja mikun tim për mesazhin e tij. Ishte një rast në të cilin mediat sociale në të vërtetë ndihmuan rimëkëmbjen time nga depresioni. Është një marrëdhënie e ndërlikuar, e cila mund të të fundosë, por në raste të rralla të nxjerrë nga “errësira”.